PARKLAND

Evidensen bakom Parklandformeln är tunn, möjligen obefintlig. Men den har en viktig pedagogisk poäng, att brandskadepatienter behöver massa, massa vätska. Parklandformeln formulerades av en Dr Charles R Baxter 1979. Dr Baxter jobbade på parkland Memorial Hospital i Dallas och därav formelns namn. 

Problemet med att okritiskt använda Parklandformeln är att vi riskerar övervätska patienter som kanske inte tåler det, exempelvis patienter med njursvikt eller hjärtsvikt.

Därför styr de flesta smarta kliniker vätskebehandlingen efter klinik, urinproduktion, ekokardiografiska mätvärden etc. Det där spelar mindre roll prehospitalt och under den första timmen på akutmottagningen.

Hur mycket vätska ska vi ge patienten under den första timmen? Innan monitorering och annan stabilisering är på plats.

Vi börjar med att repetera ‘the rule of nines’ och Parklandformeln.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parklandbehandling ges om den totala brandskadade kroppsytan overstiger 10-15%.

Så om patienten har 20% brandskador och väger 80kg så blir det 20% * 80kg * 4ml = 6400ml/24h varav 3200ml/8h vilket motsvarar 400ml/h. Om patienten har 100% brandskador(sic) och väger 80kg så blir det 100% * 80kg * 4ml = 32000ml/24h varav 16000/8h vilket motsvarar 2000ml/h.

Klinisk konsekvens: Prehospitalt startar vi med en halvliter till 1,5 liter i timmen beroende på brandskadans utbredning.

Vad kan vi mer säga om Parkland Memorial Hospital? Jo alla tre personerna som dog i sambanden med ‘skotten i Dallas’ vårdades och dog på Parkland memorial. JFK, Lee Harvey Oswald och Jack Ruby dog alla på Parkland Memorial. Dr Baxter var personligen närvarande när JFK kom in.

Och det är väl det enda vi lärt oss av mitt svammel, Dr Baxter var med stor sannolikhet inte den som sköt JFK. Han var nog inte ‘the second gunman’. Han har ett bra alibi. Däremot vet jag inte var han befann sig när Jack Ruby och Oswald sköts. Kan vara intressant för er konspirationsteoretiker att forska vidare på.

This entry was posted in Trauma and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *